Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Δημιουργία Αποθηκευτικού Χώρου - Κέντρου Διανομής

Το Α και το Ω στην επιτυχία των Logistics σχεδίων μας. Ο Logistician κατέχει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα παρθούν για τη δημιουργία του. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αρκετούς παράγοντες προκειμένου να αρχίσουμε το χωροταξικό σχεδιασμό. Μερικοί από αυτούς είναι:
  • Θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε οδικούς άξονες.
  • Ιδανικό θα ήταν να βρίσκεται σε χώρο όπου δεν θα απέχει μακριά από το εύρος των παραδόσεων που θα διεκπεραιώνονται καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε και γρήγορα να εξυπηρετούμε τους πελάτες αλλά και θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα φορτηγά με διπλά δρομολόγια όπου και αν αυτά είναι απαραίτητα.
  • Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη ευελιξία της περιοχής που έχουμε στα σχέδια να δημιουργήσουμε την αποθήκη (δεν μπορεί πχ. να είναι κοντά σε αεροδρόμιο)
Σχεδιάζοντας τώρα την αποθήκη θα πρέπει να καταλήξουμε στο που ακριβώς επιθυμούμε να κινηθούμε. Ευτυχώς τα μέσα για να μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες ενός χώρου υπάρχουν και είναι πολλά. Εμείς θα πρέπει να βρούμε αυτό που θα προσδώσει "added value" στην εταιρία μας και μόνο αυτό. Ως κύριο άξονα η εξυπηρέτηση του πελάτη σε συνδυασμό με το χαμηλό λειτουργικό κόστος τίθενται στην κορυφή των επιθυμητών αποτελεσμάτων που προσδοκούμε.

Πόσες ράμπες φόρτωσης και εκφόρτωσης θα διαθέτει η αποθήκη, τι σύστημα παλετοθέσεων θα εγκαταστήσουμε; θα είναι μόνο μιας κατηγορίας ή πολλαπλής (πχ back to back, drive in κλπ). Θα είναι ελεγχόμενης θέρμανσης οι αποθήκες ή θα τοποθετήσουμε συστήματα ελέγχου θέρμανσης σε μερικές από αυτές... Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με βάση τα υπάρχουσα στοιχεία των πελατών που ήδη διαθέτουμε και με μία εκτίμηση για το μέλλον και για το πελατολόγιο που αποσκοπεί η εταιρία να στοχεύσει, αν βέβαια μιλάμε για εταιρίες 3PL. Αν δημιουργούμε αποθήκες για δικά μας χρήση σαφώς και τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς τα στοιχεία και τα εμπορεύματα είναι γνωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: